Olika former av våld
Våld i nära relationer kan vara psykiskt, fysiskt, sexuellt, materiellt och ekonomiskt. Våldet är sällan enbart fysiskt, vilket är en vanlig missuppfattning, utan många gånger är det psykiska våldet det mest framträdande.
Fysiskt våld
Allt från att nypa, dra i håret och örfila till sparkar, slag och att använda tillhyggen. Fysiskt våld kan även vara att hota om våld.
Ekonomiskt våld
Att inte få tillgång till pengar, att den som utövar våld kontrollerar sin partner och ekonomin i en relation så att man måste be om pengar. Otillåtet använda sig av bank-id och ex ta lån som kan göra den utsatta skuldsatt.
Psykiskt våld
Påverkar måendet i hög grad. Att bli kritiserad, ifrågasatt, kränkt och förminskad kan leda till psykisk ohälsa, depressioner och en osäkerhet på sig själv. Kan också leda till skuldkänslor, att allt är ens eget fel. Det är inte heller ovanligt att partnern hotar att ta livet av sig om relationen skulle upphöra eller hotar att göra någon annan illa.
Latent våld
Underförstått hot genom blickar, stämning och kroppsspråk. Risken för våld är närvarande och gör att man utvecklar strategier för att undvika våld. Det påverkar ens beteende och vad man gör för att inte bli utsatt. Latent våld förekommer inte bara i relationer – tror ni att det har hänt att någon undviker vissa vägar hem, ber om att bli hämtad eller talar med någon i mobilen på väg hem från en kväll på stan? I så fall är det strategier på grund av latent våld.
Sexuellt våld
Sexuellt umgänge mot någons vilja. Även oönskade sexuella kommentarer, tafsande och att tjata sig till sex. Viktigt att poängtera att sex som inte sker frivilligt är att bli utsatt för ett brott enligt samtyckeslagen, även om man lever i en relation.
Materiellt våld
Sparka på saker, slå sönder saker eller hota att göra det. Ofta saker som man behöver i vardagen: mobiltelefon, padda, dator. Saker man håller kärt såsom arvegods eller som har ett affektionsvärde. Allt för att utöva makt och kontroll.
Försummelse
Människor som är beroende av andra personer för vård och omsorg i vardagen kan även utsättas för vanvård eller försummelse. Det kan exempelvis vara att man förhindras vård, få sin medicin, undanhålla hjälpmedel, neka någon sömn eller att inte få tillräckligt näringsriktig kost. Det här gäller inte bara vuxna, även barn kan bli utsatta.
Digitalt våld
Att övervaka, trakassera eller kontrollera någon. Exempelvis via mobilen eller i sociala medier. Även att digitalt sprida rykten, oönskade bilder eller privat information om någon.
Åskådarperspektiv
Vad vi kan göra som åskådare till våld?
- Grip in direkt. Du kan lägga dig i, fråga vad som händer och försöka komma med en lösning.
- Grip in indirekt. Du kan till exempel gå nära och fråga hur läget är, klämma dig mellan personerna och avbryta genom att undra vad klockan är.
- Distrahera. Du kan gå in i situationen och låtsas som att du inte förstår att den är våldsam genom att börja prata om något helt annat. Du kan också testa att skrika eller sjunga för att avleda uppmärksamheten från den våldsutsatta.
- Ta hjälp av någon annan. Ibland kan det vara för riskfyllt att ingripa själv, då är det bra att samla fler krafter.
- När ingen annan utväg finns, Ring efter hjälp- då har du agerat
Personlig säkerhet är alltid viktigast!
Vi ska aldrig utsätta oss själva eller någon annan för fara eller riskera att situationen eskalerar. Genom att stoppa lindrigt våld, förebygger vi också det grövre – det är också enklare, mindre riskfyllt och billigare ur ett samhällsperspektiv än att vänta tills det blir allvarligare.