Offentlighet och sekretess
Offentlighetsprincipen
Offentlighetsprincipen är en grundlagsstadgad rättighet att få insyn i det offentliga (2 kap. 1§ tryckfrihetsförordningen). Detta påverkar arbetet i en kommun på flera sätt. En av de aspekter av offentlighetsprincipen som är mest central för kommunens verksamhet är handlingsoffentligheten – rätten för allmänheten och massmedia att ta del av allmänna handlingar.
Syftet med offentlighetsprincipen är att ge dig insyn och möjlighet att kontrollera hur politiker och tjänstepersoner sköter Borgholms kommun. På så sätt har du också möjlighet att påverka kommunens verksamhet. Denna rättighet har funnits i Sverige sedan år 1766 och är ett av de viktigaste inslagen i vårt demokratiska samhälle.
Sekretess och tystnadsplikt
All personal inom socialtjänst och skola arbetar under sekretess. Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) skyddar information om dig och dina anhörigas personliga förhållanden.
Vem får veta att jag har kontakt med socialtjänsten?
I normala fall ingen. Personal inom socialtjänsten får inte lämna ut uppgifter om dina personliga förhållanden. Med personliga förhållanden avses i praktiken alla uppgifter om dig.
Du kan lämna samtycke till att uppgifter lämnas ut för att skapa förutsättningar för samverkan. Ett samtycke kan när som helst återkallas.
När får sekretessen brytas?
- När du samtycker till att dina uppgifter lämnas ut.
- Anmälningsplikt som följer av lag eller förordning (exempelvis lex Sarah eller barn som far illa).
- Vid allvarlig brottslighet.
- I nödsituation (vid allvarlig fara för liv och hälsa).