Så styrs kommunen
Kommunen ska ta tillvara gemensamma intressen för människorna som lever och arbetar i den. Bland uppgifterna finns både sådana som kommunen enligt lag är skyldig att sköta och sådana som är frivilliga.
Styrande lagar
Kommunallagen är den lag som mest styr kommunernas verksamhet. Kommunerna styrs också av andra lagar som socialtjänstlagen, skollagen, tryckfrihetsförordningen,
offentlighets- och sekretesslagen, förvaltningslagen, personuppgiftslagen, plan- och bygglagen och miljöbalken.
Kommunens ansvar
Som lagstiftare bestämmer regering och riksdag vad en kommun får och inte får göra. Kommunens ansvarsområden regleras i de så kallade speciallagstiftningarna och kommunallagen.
I övrigt har kommunerna fri rätt att bestämma, genom så kallat kommunalt självstyre. Självstyre grundar sig på demokrati och medborgarens möjlighet att påverka kommunala beslut. Kommunerna har en beskattningsrätt enligt grundlagen.
Vissa verksamheter ansvarar kommunen för därför att det är bestämt i lagen. Andra verksamheter bedriver kommunen frivilligt.
Exempel på verksamheter som kommunen enligt lag har ansvar för:
- Förskola och skola
- Gymnasieutbildning
- Äldreomsorg
- Omsorg om funktionshindrade
- Försörjningsbidrag
- Bibliotek
- Plan- och byggfrågor
- Miljö- och hälsoskydd
- Vatten och avlopp
- Renhållning och avfallshantering
- Underhåll av kommunala gator och parker
- Ordning och säkerhet
- Räddningstjänst
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen och väljs av invånarna var fjärde år. I kommunfullmäktige fattas beslut i principiella frågor, bland annat ärenden som rör kommunens organisation, ekonomi, övergripande planer, val till nämnder samt vad nämnderna ska arbeta med.
Kommunstyrelsen
Alla ärenden som kommunfullmäktige beslutar om ska passera kommunstyrelsen. Kommunstyrelsen har också övergripande ansvar för att besluten verkställs och följs upp. Vilket ansvarsområde kommunstyrelsen har framgår av kommunstyrelsens reglemente. Kommunfullmäktige har uppdragit åt kommunstyrelsen att fatta beslut i vissa grupper av ärenden, som till exempel att köpa och sälja fastigheter eller att låna pengar till kommunens verksamhet.
Nämnderna
Kommunfullmäktige bestämmer vilka nämnder som ska finnas och vilka ledamöter som ska ingå i dessa. För varje nämnd fastställer fullmäktige ett reglemente som anger vilken verksamhet nämnden har ansvar för. Nämnderna beslutar i frågor inom sitt ansvarsområde. I många lagar anges också att en nämnd skall ta beslut i en viss typ av frågor.
I Borgholms kommun finns fyra nämnder förutom kommunstyrelsen, miljö- och byggnadsnämnden, socialnämnden och Utbildningsnämnden.
Förvaltningarna
På kommunens förvaltningar arbetar tjänstepersoner som verkställer politiskt fattade beslut. Tjänstepersoner är alltså alla som är anställda av kommunen, det kan vara lärare, förskolepersonal, socionomer, ekonomer, utredare, tekniker med flera. Det är tjänstepersoner som förbereder ärendena till de olika nämnderna och kommunfullmäktige.