Utskriftsdatum: 20 November 2019

Starta en ny livsmedelsverksamhet

När du startar en ny livsmedelsverksamhet finns det en hel del saker att tänka på som exempelvis registrering hos miljö- och byggnadsnämnden, rutiner som behöver tänkas igenom, det kan krävas bygglov eller andra tillstånd. Vi rekommenderar att du tittar igenom Checklista för att starta livsmedelsverksamhet och Företagsguiden som du hittar längst ner på sidan. Har du ytterligare frågor om livsmedelsverksamhet kontakta gärna en handläggare via servicecenters telefonnummer som du hittar längst ner på alla sidor.

Du måste registrera din livsmedelsverksamhet hos kommunen senast två veckor innan du startar din verksamhet. Läs mer om detta på sidan Registering.

Innan du startar behöver du se till att lokalerna är lämpliga för din verksamhet. Läs om olika råd för lokalen i dokumentet Livsmedelslokaler.

Det är också viktigt att du har tänkt igenom rutinerna i din verksamhet innan du startar. Läs mer om detta på sidan Egenkontroll.

Ska du sälja små mängder av egna primärprodukter direkt till konsument kan du läsa mer i Livsmedelsverkets informationsblad Försäljning av små mängder.

Informationsbladet Du ansvarar för dina kosttillskott riktar sig till dig som tillverkar eller säljer kosttillskott.

Ska du importera/föra in livsmedel kan du läsa mer i Livsmedelsverkets informationsbladet Importera färdigförpackade livsmedel.

Ovan nämnda informationsblad hittar du nedan, under Mer information.