Resultat livsmedelskontroller
Inspektörerna på Borgholms kommuns miljöenhet kontrollerar regelbundet hur livsmedelsföretag i kommunen uppfyller kraven i gällande livsmedelslagstiftning. Det kallas offentlig livsmedelskontroll. Kontrollerna genomför man på serveringar, butiker, tillverkare liksom i i kommunala kök i skolor samt i omsorgen.
Syftet med kontrollerna är att du som konsument ska få säkra livsmedel. Det innebär att maten ska vara märkt på rätt sätt och att du inte riskerar att bli sjuk av den. Du ska inte heller bli lurad av felaktig marknadsföring eller märkning.
De anläggningar som har blivit kontrollerade redovisar vi under Mer information.
Kontrollstatistik
Resultat | 2019 | 2020 | 2021 | 2022 | 2023 |
Totalt antal kontroller | 453 | 322 | 321 | 315 | 281 |
Antal planerade kontroller | 325 | 248 | 268 | 250 | 215 |
Antal uppföljande kontroller | 131 | 73 | 48 | 64 | 57 |
Totalt antal kontroller med avvikelse | 180 | 142 | 98 | 94 | 83 |
Uppföljande kontroller med avvikelse | 50 | 33 | 8 | 14 | 11 |
Andel uppföljande kontroller med avvikelse | 38 % | 45 % | 8 % | 22% | 19% |
Antal föreläggande | 2 | 1 | 0 | 1 | 0 |
Antal förbud | 2 | 0 | 0 | 0 | 1 |
Antal inkomna misstänkta matförgiftningar | 9 | 12 | 11 | 6 | 10 |
Totalt antal klagomål | 21 | 23 | 24 | 15 | 27 |
Hur har verksamheten klarat kontrollen?
I listan visar vi verksamhetens namn, kontrollens diarienummer, datum för utförande samt resultatet av kontrollen. Mer information om de lagstiftningsområden som vi kontrollerar hittar du på livsmedelsverkets webbplats, se länk under Mer information.
Förändrade förhållanden
Tänk på att det är resultatet från de senaste kontrollerna. Resultaten visas så länge verksamheten har samma ägare och syns inte om man byter ägare eller om verksamheten upphör.
Kontrollen är riskbaserad
Det betyder att verksamheter som hanterar känsliga livsmedel eller har stor produktion oftare får kontroll än små verksamheter med mindre riskfylld hantering.
Företaget får en rapport efter kontrollen
Efter kontrollen får verksamheten en rapport. I den framkommer vilka lagstiftningsområden vi har gått igenom och om vi noterat avvikelser. Har vi noterat avvikelser gör vi en uppföljande kontroll, antingen genom ett nytt besök på plats eller om verksamhetsutövaren skickar in en redovisning av vilka åtgärder man vidtagit. Det beror på vilken typ av avvikelse det handlar om.