Vatten och avlopp
Vad gäller för dig som har eller vill ha kommunalt vatten och avlopp? Vad ska du tänka på om du har eller vill ha egen brunn och enskilt avlopp?
Borgholm Energi sköter drift, service, underhåll, övervakning och utveckling av anläggningar och rörnät i kommunen. Totalt handlar det om cirka 75 mil vattenledningar, 35 mil spillavloppsledningar och 6 mil dagvattenledningar. Det finns ca 140 olika anläggningar för beredning och rening av dricksvatten samt spillvatten.
Ny vattentjänstplan för Borgholms kommun
Borgholms kommunstyrelse beslutade 2024-12-10 §150 att samråd ska inledas för kommunens vattentjänstplan.
Vid årsskiftet år 2022/2023 inträdde en ändring i Lag (2006:412) om allmänna vattentjänster. Ändringen innebar ett krav på kommunerna att det ska finnas en aktuell vattentjänstplan. Huvudsyftet med vattentjänstplanen är att ge förutsättningar för en god planering av kommunens skyldigheter att ordna allmänna vattentjänster. Tillväxtavdelningen har tagit fram ett förslag till vattentjänstplan som visar kommunens långsiktiga planering för hur de allmänna vattentjänsterna ska tillgodoses samt vilka åtgärder som behöver vidtas för att den allmänna VA-anläggningen ska fungera vid skyfall, havsnivåhöjning och torka. Befintlig VA-plan (2013) har aktualiserats, och kompletterande delar har arbetats in i dokumentet.
Processen för att ta fram en ny vattentjänstplan följer processen i plan- och bygglagen med samråd, granskning och antagande. Syftet är att ge berörda insyn och möjlighet till att delta. Berörda fastighetsägare och myndigheter kan lämna synpunkter under samrådstiden. Förslaget ställs sedan ut för granskning, innan vattentjänstplanen kan antas.
Samråd
Vattentjänstplanen var ute på samråd 21 december 2024 till 28 februari 2025.
Nu pågår arbetet med att sammanställa inkomna yttranden och uppdatera planen inför granskning.
Granskningshandlingar beräknas finnas tillgängliga under sommaren 2025.
Upplysningar ges av VA-planerare, se under Kontakt.
Bevattningsförbud
Det råder bevattningsförbud för den kommunala vattenförsörjningen mellan 1 maj och 31 augusti varje år.
Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten till att:
- Vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang.
- Fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter. Se mer information för poolvatten nedanför.
Tack för att du är med och spar på vattnet!