Kontakta oss
  • Ved som brinner i en öppen spis
  • Ved som brinner i en öppen spis

Vedeldning

Publicerat 16 juni 2020

Många vill och behöver använda eldstäder i vinter för att hålla sig varma. Räddningstjänsten åker varje år på många skorstensbränder och för att undvika dessa finns några råd som kan vara bra att ta del av.

Tänk på att

  • Kom ihåg att du ska sota din eldstad regelbundet och hantera askan varsamt.
  • Elda inte med för mycket ved samtidigt. Följ i första hand tillverkarens instruktioner för din eldstad. Ett bra riktmärke är max 2,5 kilo ved per timme och att lägga in två nya vedträn när det tidigare inlägget brunnit ner till en glödbädd. Effektivt för värmen och bra för din anläggning.
  • Låt eldstaden vila mellan eldningarna. Om du eldar fyra timmar, låt eldstaden vila i fyra timmar. Utan vila kan värme ackumuleras i bjälklag och starta en brand.
  • Pyrelda inte. Se till att ha god lufttillförsel, annars sker inte fullständig förbränning.
  • Använd torr ved. Du skonar skorstenen från onödiga beläggningar, som kan leda till sämre förbränning och risk för skorstensbrand.
  • Förvara aska i ett obrännbart kärl med lock på lämplig plats med brandsäkert underlag.
  • Meddela din sotare om du vet att du tänker elda mer än vanligt. Överanvändning av en lokaleldstad kan bli livsfarlig. Sotning måste ske oftare om anläggningen används mer.
  • Gå ut och titta på röken. Skorstenen ska bara ryka vid uppstart, sedan bör du bara se en vit kondensånga.
  • Ha en fungerande brandvarnare, speciellt om du planerar att köra disk- och tvättmaskin nattetid för att spara el.

För mer information – se Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida

Nya eldstäder

Om du ska sätta in en ny eldstad eller braskamin ska du göra en anmälan till miljö- och byggnadsnämnden i förväg. Det gäller också om du gör ändringar som påverkar brandskyddet, som till exempel att sätta in en braskassett i en öppen spis. Läs mer om detta  på sidan om att installera eldstad, du hittar länken här nedanför.

Hoppa till innehåll