Energi och uppvärmning

Här hittar du information om de höjda elpriserna, vad du kan göra för att sänka elförbrukningen och svar på vanliga frågor. I menyn hittar du information om uppvärmning och om hur du kan elda säkert i vinter.

Tips på hur du sänker din elförbrukning

Hur sparar du in på elen i höst och vinter? Vår energirådgivare har flera råd för hur du kan sänka din elförbrukning.

Varför är elpriset så högt?

En stor faktor till varför priset på el är så högt, är att svenska elmarknaden sitter ihop med den europeiska som just nu har stor brist på naturgas.

Energi- och klimatrådgivning

Hos energi- och klimatrådgivningen får du råd och tips om allt som handlar om energi och klimat.

Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten. Den är kostnadsfri och opartisk och bedrivs i samverkan mellan de sju kommunerna Borgholm, Mörbylånga, Mönsterås, Högsby, Vimmerby, Uppvidinge  och Hultsfred.
För att komma i kontakt med energi- och klimatrådgivningen kan du ringa eller e-posta. Vi kommer också i mån av tid gärna ut på besök till dig. Energirådgivningen är placerad i Mönsterås.

Här får du svar på frågor om allt som rör energi och klimat:

  • Här får du oberoende förslag och kan diskutera dina energifrågor. Det kan röra sig om allt från val av lampa till val av energikälla för ditt hus. Ingen fråga är för liten eller för stor.
  • Målet är att informera och på sikt skapa en hållbar och resurseffektiv energianvändning i kommunen. Det omfattar inte bara hushåll utan även företag och föreningar.
  • Vi besöker gärna din förening eller ditt företag för att hjälpa till med grunderna för en energianalys och åtgärdsförslag.
  • Förutom att vi vill minska energianvändningen vill vi också minska utsläppet av växthusgaser och därmed minska klimatpåverkan. Därför jobbar vi även med transportfrågor där kommunen vill uppmuntra användandet av fordon som drivs med förnyelsebara drivmedel som biogas och el.

Steget till en hållbar energiutveckling är långt men inte omöjligt, ingen kan göra allt men alla kan göra något.