Energi och uppvärmning
Här hittar du information om vad du kan göra för att sänka din elförbrukning. I menyn hittar du information om uppvärmning och om hur du kan elda säkert i vinter.
Tips på hur du sänker din elförbrukning
Den bästa kilowattimmen är den som du aldrig använder, både ur kostnads- och miljösynpunkt. Det kan exempelvis vara att korta ner duschtiden, fylla disk- och tvättmaskinen, och sänka temperaturen på det du tvättar.
En stor energisparande åtgärd kan vara att se över sitt värmesystem. Oavsett om du bor i hyresrätt, villa eller bostadsrätt kan du spara energi och samtidigt göra en insats för både miljön och din egen plånbok.
Värms din bostad upp med el eller fjärrvärme?
Är det el, så är det viktigt att du försöker minska förbrukningen för att sänka dina kostnader. Det kan du göra genom att sänka inomhustemperaturen med 1-2 grader. Sker uppvärmningen med fjärrvärme kan du tänka annorlunda. För fjärrvärme är prisbilden stabil och du som kund bidrar till att vi får ut lokalt producerad el.
Om din bostad värms upp med el kan det också vara bra att se över din fastighets klimatskal – alltså hur välisolerad din fastighet är. Det kan vara aktuellt att byta uppvärmningsform eller installera solceller.
Vatten
- Tvätta och diska i välfylld maskin.
- Lufttorka tvätten om det är möjligt. En torktumlare använder två till fyra gånger mer energi än en tvättmaskin.
- Byt till snålspolande duschmunstycke. Med bibehållen komfort kan man med dessa i bästa fall halvera varmvattenförbrukningen.
Matlagning
- Sätt lock på kastrullen, då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med om du inte använder lock.
- Stäng av köksfläkten när den inte behövs, den drar inte mycket el, men det går åt mycket energi för att ersätta den uppvärmda inomhusluften som sugs ut.
- Använd vattenkokare eller mikro när du ska koka upp eller värma vatten, om du inte har en induktionsspis.
- Frosta av frysen minst en gång om året.
- Se över temperaturen i kyl och frys. Höjs temperaturen 1 grad så använder kylen eller frysen fem procent mindre energi. I vanliga hushållskylar ska temperaturen vara +5°C och frysen -18°C.
- Ta hjälp av energimärkningen vid köp av ny ugn, kyl, frys. Energiklass A+++ är mest effektiv.
Uppvärmning
- Se över inomhustemperaturen. Hur inomhusklimatet upplevs beror på flera faktorer. Termometern kan visa 21°C, men det kan ändå upplevas som kallt beroende på drag, kallstrålning eller kallras.
- Byt ut gamla tätningslister runt fönster och dörrar, dessa har generellt en livslängd av 10 år.
- Sätt inte stora möbler precis framför elementen, då sprids inte värmen som den ska.
- Öppna fler fönster när du vädrar och öppet en kort stund, istället för att vädra lite under lång tid. Stäng av termostaterna på elementen under tiden du vädrar.
- Överväg byte av gamla element-termostater. Genom att byta till elektroniska termostater med energisparfunktioner kan man spara upp till 20 procent av uppvärmningskostnaden. Detta gäller såväl el- som vattenburna element.
Elektronik
- Stäng av elektriska apparater helt när de inte används, de drar energi även i standby-läget.
- Dra ut mobilladdaren ur vägguttaget när den inte används.
- Koppla olika apparater till ett grenuttag, då kan du enkelt stänga av alla samtidigt.
Belysning
- Släck lamporna efter dig när du lämnar ett rum.
- Byt till LED-lampor. De använder 85 procent mindre energi än glödlampor och håller 20 gånger längre.
- Överväg styrning av belysningen. Till exempel med hjälp av en rörelsevakt, som känner av när någon är i närheten, eller skymningssensor som styrs av tillgången på dagsljus.
Energi- och klimatrådgivning
Hos energi- och klimatrådgivningen får du råd och tips om allt som handlar om energi och klimat.
Här får du svar på frågor om allt som rör energi och klimat
- Det kan röra sig om allt från val av lampa till val av energikälla för ditt hus. Ingen fråga är för liten eller för stor.
- Målet är att informera och på sikt skapa en hållbar och resurseffektiv energianvändning i kommunen. Det omfattar inte bara hushåll utan även företag och föreningar.
- Vi besöker gärna din förening eller ditt företag för att hjälpa till med grunderna för en energianalys och åtgärdsförslag.
- Förutom att vi vill minska energianvändningen vill vi också minska utsläppet av växthusgaser och därmed minska klimatpåverkan. Därför jobbar vi även med transportfrågor där kommunen vill uppmuntra användandet av fordon som drivs med förnyelsebara drivmedel som biogas och el.
Steget till en hållbar energiutveckling är långt men inte omöjligt, ingen kan göra allt men alla kan göra något.
Session har löpt ut
Logga in igen. Inloggningssidan kommer öppna i en ny flik. Efter inloggning kan du stänga den och återvända till denna sida.