Energi och uppvärmning

Här hittar du information om vad du kan göra för att sänka din elförbrukning. I menyn hittar du information om uppvärmning och om hur du kan elda säkert i vinter.

Tips på hur du sänker din elförbrukning

Den bästa kilowattimmen är den som du aldrig använder, både ur kostnads- och miljösynpunkt. Det kan exempelvis vara att korta ner duschtiden, fylla disk- och tvättmaskinen, och sänka temperaturen på det du tvättar.

Energi- och klimatrådgivning

Hos energi- och klimatrådgivningen får du råd och tips om allt som handlar om energi och klimat.

Rådgivningen finansieras av Energimyndigheten. Den är kostnadsfri och opartisk och bedrivs i samverkan mellan de sju kommunerna Borgholm, Mörbylånga, Mönsterås, Högsby, Vimmerby, Uppvidinge  och Hultsfred.
För att komma i kontakt med energi- och klimatrådgivningen kan du ringa eller e-posta. Vi kommer också i mån av tid gärna ut på besök till dig. Energirådgivningen är placerad i Mönsterås.

Här får du svar på frågor om allt som rör energi och klimat

  • Det kan röra sig om allt från val av lampa till val av energikälla för ditt hus. Ingen fråga är för liten eller för stor.
  • Målet är att informera och på sikt skapa en hållbar och resurseffektiv energianvändning i kommunen. Det omfattar inte bara hushåll utan även företag och föreningar.
  • Vi besöker gärna din förening eller ditt företag för att hjälpa till med grunderna för en energianalys och åtgärdsförslag.
  • Förutom att vi vill minska energianvändningen vill vi också minska utsläppet av växthusgaser och därmed minska klimatpåverkan. Därför jobbar vi även med transportfrågor där kommunen vill uppmuntra användandet av fordon som drivs med förnyelsebara drivmedel som biogas och el.

Steget till en hållbar energiutveckling är långt men inte omöjligt, ingen kan göra allt men alla kan göra något.