Kontakta oss

Ormar

Publicerat 12 mars 2018

När aprilsolen börjar värma vaknar ormarna efter vinterns långa dvala. I början är de långsamma och slöa men när dagstemperaturen stiger piggnar de till. Ormar lever bland annat av små gnagare som möss och sorkar och är som andra rovdjur viktiga för balansen i ekosystemet. I Sverige finns tre arter ormar: vanlig snok, hasselsnok och huggorm. En fjärde art, kopparödlan (även kallad kopparorm), är ingen orm utan en helt ofarlig ödla med tillbakabildade ben. Det är viktigt att komma ihåg att samtliga ormar och kräldjur är fridlysta. Här följer en kort beskrivning av våra ormar, samt några tips om hur du kan undvika att de kommer in på din tomt.

Jag har ormar på tomten! Vad kan jag göra?

Till att börja med är det viktigt att komma ihåg att du inte får skada eller döda ormen. Alla ormar är fridlysta, liksom deras ägg och ungar! Det är dock tillåtet att flytta ormen, och kör man iväg den några kilometer brukar den inte komma tillbaka. Är man inte van att hantera ormar är det viktigt att man tar det försiktigt så att den inte skadas. Det kan vara bra att ha en jacka och ett par handskar på sig.

Det finns flera saker man kan tänka på för att slippa få in ormarna på tomten. Viktigast är att:

  • Hålla gräsmattan välklippt
  • Hålla komposter, löv- och rishögar bort från huset.

Om detta inte fungerar kan man också prova att sätta finmaskigt nät för ventiler och hål i husgrunder.

Läs mer om vad du kan göra när du har orm på tomten hos Naturvårdsverket – orm på tomten. 

Vanlig snok

Snoken är en tunn och gracil orm. Den vanligaste färgformen är svart med två gula fläckar på sidorna av nacken. Helt svarta snokar förekommer också, men de är relativt ovanliga. Snoken är en skicklig simmare och trivs i fuktiga miljöer, gärna invid stränder, vattendrag eller diken. Den saknar gift och hugger inte gärna och är därför ofarlig för människor och andra större djur.

Hasselsnok

Hasselsnoken påminner om ljusare huggormar i det att de uppvisar en tecknad rygg. Grundfärgen är gråbrun och längs ovansidan löper två rader med mörka fläckar. Liksom den vanliga snoken är hasselsnoken slankare än huggormen. Hasselsnoken är ovanlig i Sverige och förekommer bara lokalt. Dessvärre förväxlas den ofta med huggorm och blir därför ofta bortkörd från sina marker.

Huggorm

Huggormen är vår enda giftorm och den förekommer i flera olika färgvarianter. På de huggormar som har en ljusare grundfärg framträder alltid en kontrasterande mörk sicksack-bandning längs med hela ovansidan. Viss individer är mörkare och det är heller inte ovanligt med helt svarta huggormar. De saknar snokens gula nackfläckar och är kraftigare och kortare än snoken.

Kopparödla

Kopparödlan (eller kopparorm/ormslå som den också kallas) ser ut som en liten orm, men är egentligen en ödla med tillbakabildade ben. Den bits aldrig och är således helt ofarlig. Om du plockar upp den är det viktigt att du hanterar den varsamt, för likt andra ödlor kan den tappa stjärten om den känner sig hotad.

Hoppa till innehåll