Kontakta oss

”Det är en sådan skön medelhavskänsla i Borgholm”

Publicerat 19 september 2023

Familjen Vrana flyttade från Småland till Öland. Det var ett familjebeslut, vi har alltid älskat Borgholm och vi fick ett unikt tillfälle att öppna en restaurang i stan”, säger Dzenan Vrana om flytten för två år sedan.

Krögarparet Dzenan och Mirela Vrana fick för fem år se­dan erbjudande om att ta över en restaurang i Borgholm. De hade drivit restaurang i Småland i flera år.

”Vi åkte till Borgholm för att titta och blev väldigt förtjusta”, säger Dzenan Vrana.

Barnen var då 12, 10 och 3 år och minstingen bara några månader gammal. De började med att bo och jobba i Borgholm på somrarna men besöken blev allt längre och för två år sedan flyttade familjen till Öland permanent.

”Hela familjen trivdes så bra och var med i beslutet. Det var viktigt särskilt att de stora tjejerna som gick i skola kände sig redo”, säger Mirela Vrana.

Idag driver Dzenan och Mirela två restauranger i stan. Restaurang Meza är en internationell gastrobar mitt i stan med inspiration från Balkan och Verandan vid hamnen erbjuder italienska delikatesser.

”Det är häftigt att Borgholm är ett så populärt turistmål som lockar så många, det skapar en skön variation som vi trivs bra med och som gör att vi kan satsa”, säger Dzenan Vrana.

De äldsta flickorna är redan igång och jobbar extra på somrarna och ibland på helgerna. Om livet i Borgholm säger Amelie Vrana, 17 år:

”Jag tycker om sommaren när det händer så mycket, men det är också så mysigt här på hösten och vintern när det är lugnare och man umgås mer med familjen. Det är så fint här”.

”Man får mer lust att vara ute och hitta på saker här”, säger lillasyster Anessa Vrana, 14 år.

Vad är det bästa med att bo på Öland?

”Det är full fart och mycket att välja på. Barnen går på fot­boll, simskola och jujutsu. Det bästa är att det är så tryggt och familjevänligt här”, säger Mirela Vrana.

”Vi har alltid älskat Öland. Det är en sådan skön medelhavskänsla i Borgholm. Vi åkte alltid hit när vi träffades som unga och jag minns att vi sa till varandra första gången vi kom hit att det var en sådan härlig känsla här, som att vara utomlands. Folk är duktiga på att stanna upp och prata med varandra här, säger Dzenan Vrana.

 
"Bonnpojken” Jens Karlsson gjorde karriär i Hollywood men lugnet, tryggheten och energin på Öland lockade honom til... Läs mer →
"Närhet till djur och natur men också kontrasten mellan den aktiva sommaren och lugnet på vintern är det bästa".... Läs mer →
Familjen Hiort lämnade Stockholm för Öland och stortrivs.... Läs mer →
Sommarölänningen Annika Eriksson berättar om livet på ön. ... Läs mer →
Skip to content