Utskriftsdatum: 17 April 2021

Allemansrätten

10 december 2013

Allemansrätten ger oss möjligheten att röra oss fritt i naturen, oavsett om vi är ute på promenad, åker långfärdsskridskor eller bara sitter ute i skogen och filosoferar. Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar men det finns ingen exakt text som definierar den. Därför ställer rätten också krav på hänsyn och varsamhet, mot naturen vi vistas i, mot ägaren till den mark vi besöker och mot andra människor i naturen. Alltså inte störa – inte förstöra .

Så här i sommartider uppstår frågor om hur allemansrätten gäller vid olika typer av aktiviteter. Något som är särskilt aktuellt nu när det är väldigt torrt i markerna på många håll i landet är frågor om vad som gäller för eldning. Andra frågor som ofta är aktuella är vad som gäller för klättring i berg, blomplockning, elcyklar, enskilda vägar, ridning och längre fram i sommar plockning av bär och svamp.

Naturvårdsverket har tagit fram information om allemansrätten på flera olika språk. Informationen finns dels på Naturvårdsverkets hemsida, och dels som broschyrer som kan laddas ner som pdf-filer eller beställas gratis (endast porto tillkommer). Du hittar material och länkar längre ned på sidan, under Mer information.

Hoppa till innehåll