Kontakta oss

Allemansrätten

Publicerat 10 december 2013

Inte störa – inte förstöra

Allemansrätten ger oss möjligheten att röra oss fritt i naturen, oavsett om vi är ute på promenad, åker långfärdsskridskor eller bara sitter ute i skogen och filosoferar. Allemansrätten är inskriven i en av Sveriges fyra grundlagar men det finns ingen exakt text som definierar den. Därför ställer rätten också krav på hänsyn och varsamhet mot naturen vi vistas i, mot ägaren till den mark vi besöker och mot andra människor i naturen. Tänk på att särskilda regler gäller i naturreservat.

Sommar och allemansrätten

På sommaren uppstår många frågor om vad som gäller. Det handlar om att elda, plocka blommor, campa, rida och mot hösten att plocka bär och svamp.

Ta hand om naturen och om varandra

  • På Öland finns det mycket känslig natur, så tänk på att bara köra på vägen och parkera på anvisade parkeringsplatser. Undvik gärna Kustvägen om du kommer med husbil, eftersom det kan vara svårt att passera andra fordon på vägen. Har du möjlighet, ta cykeln istället!
  • Vill du campa så gäller allemansrätten, som säger att enstaka tältnätter är tillåtna, men aldrig nära bostadshus eller där du kan störa lösgående djur. I våra naturreservat gäller särskilda regler. Läs mer om att tälta här, du hittar fliken Borgholm en bit ner på sidan: Länsstyrelsen – besökare i skyddad natur
  • Husbilar och husvagnar ska endast parkera över natten på särskilda ställplatser.
  • Soptunnor och återvinningsstationer kan snabbt bli fulla. Tag med dig ditt skräp hem och lämna det inte på stranden eller ute i naturen.
  • När du parkerar vid till exempel en badplats, var noga med att inte blockera vägen. Är olyckan framme måste räddningsfordon snabbt kunna komma fram!
  • Tänk på att det ofta råder eldningsförbud på sommaren och det endast är tillåtet att grilla på iordninggjorda platser.

Vad gäller på norra Öland sommartid?

Här hittar du information om var du får tälta och elda, var du får parkera, vad som gäller på just Kustvägen samt varför du ska undvika att bygga stentorn!

Information på andra språk

Naturvårdsverket har tagit fram information om allemansrätten på flera olika språk. Läs vidare under Mer information.

Hoppa till innehåll