Kontakta oss

Flytta hit

Publicerat 10 december 2013

Välkommen till livet på ön

Här är det lätt att leva och bo! Borgholms kommun har god kvalitet inom vård, omsorg och skola, all samhällsservice du behöver och underbar natur. Stillheten under vinterhalvåret står i kontrast till den härliga sommarsäsongen – det är som att bo i staden och på landet samtidigt.  Och visste du att Borgholms kommun rankas som Sveriges tryggaste kommun?

Många säger att det är lättare att få ihop livspusslet på Öland eftersom det mesta är ganska nära och utbudet ändå är så stort. Det är lätt att uppleva paradiset i vardagen på Öland!

Bygga och bo

Borgholms kommun lockar många och det planeras för nya bostadsområden på flera platser i kommunen. Vill du bo i lägenhet finns både bostadsrätter och hyresrätter, bland annat i yttre hamnen i Borgholm där en ny stadsdel kommer att växa fram. I Löttorp påbörjas inom kort byggnationen av nya hyresrätter och i Stora Rör planeras det för attraktiva bostäder med närhet till både hav och vacker natur samt pendlingsavstånd till Borgholm och Kalmar.

Trygga barn växer här!

Flyttar du hit med små barn går det fort och lätt att få plats på förskolan. Vi satsar på små barngrupper med närhet till stimulerande utomhusmiljöer i vacker natur. Och visste du att vår kulturskola är helt avgiftsfri och med många kurser på skolan, under skoldagen? Då är det enkelt att delta och föräldrar slipper skjutsa och barnet slipper sena kvällar. Vår välkomnande och lugna studiemiljö bidrar till våra goda resultat och höga betyg i grundskolan. Borgholms kommun placerar sig i topp i flera undersökningar av skolresultat och bästa skolkommun i Sverige.

Det finns grundskolor på fem orter i kommunen; Löttorp, Köpingsvik, Gärdslösa, Rälla och Borgholm.

Underbar natur och härlig fritid

Öland är känt för sina fantastiska stränder och spännande utflyktsmål. Det finns också ett rikt kulturliv och flera vandrings- och cykelleder att upptäcka. För barn finns nya lekplatser på flera platser i kommunen och i Mejeriviken i Borgholm utvecklas ett stort aktivitetsområde för alla åldrar.

Borgholms kommun har även ett starkt föreningsliv med över 200 aktiva föreningar och många engagerade. Här finns ett stort utbud av fritidsaktiviteter för alla åldrar, något vi värnar och är stolta över. Och Borgholms kommun har en av Sveriges största kulturskolor, sedd till folkmängd och vi erbjuder en stor bredd av aktiviteter till barn och unga över hela kommunen.

Ett starkt näringsliv i ständig utveckling

Går det bra för våra företag går det bra för kommunen! Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra företagsklimatet och villkoren för våra företagare. Genom företagsbesök, nätverksträffar, branschmöten och företagsfrukostar skapar vi relationer och dialog, som ger oss möjlighet att förbättra kommunen tillsammans.

Distansarbeta från Öland

Digitala arbetssätt öppnar upp möjligheten att flytta till Öland och ta med jobbet. Vår kommun är den företagstätaste i landet vilket innebär en omväxlande arbetsmarknad som präglas av kreativitet, närhet och samverkan mellan människor och företag.

Det pågår även en stor utbyggnad av fibernätet vilket öppnar för möjligheten att distansarbeta från Öland. Läs mer under Mer information, längre ner på sidan.

Folkbokför dig här

Var du är folkbokförd 1 november har stor betydelse för oss. För varje medborgare får Borgholms kommun  statsbidrag, vilket påverkar den samhällsservice vi kan leverera. Vi vill inget hellre än att utveckla vår kommun och ge bra service. 1 november 2021 hade vi 10 875 folkbokförda, en liten ökning från året innan!

Skatteverkets regler säger att du ska vara skriven i den kommun där du har din stadigvarande dygnsvila. För samhället är det viktigt att folkbokföringen stämmer med verkliga förhållanden, eftersom all planering bygger på befolkningsuppgifter. För att du som delårsboende fullt ut ska kunna ta vara på dina rättigheter och möjligheter i samhället är det viktigt att du är rätt folkbokförd. Du röstar och betalar skatt i den kommun där du är folkbokförd.

Folkbokför dig därför i Borgholms kommun så får både du och kommunen bättre förutsättningar för framtiden!

Inspireras av Öland som plats att leva och bo på

Läs mer om att ta klivet och flytta hit genom att läsa våra spännande personporträtt, som du hittar i menyn.

Som nyinflyttad bjuds du in till en välkomstträff på Borgholms slott, där du hälsas välkommen av kommunledningen. Du får matnyttig information om kommunen och möjlighet att träffa andra nyinflyttade.

Varmt välkommen!

Läs mer här

 
Möt våra öländska återvändare: ”Det är lugnt, vackert och så skönt att slippa stressen i stan”. ... Läs mer →
Borgholm är den kommun i polisregion syd där invånarna känner sig tryggast enligt polisens årliga trygghetsmätning... Läs mer →
Här hittar du våra utannonserade tjänster. ... Läs mer →
Här hittar du de fastighetsägare som förmedlar hyreslägenheter i vår kommun.... Läs mer →
Flyttahit.nu är en webbplats för dig som funderar på att flytta till Kalmar län. Här får du en samlad bild över v... Läs mer →
Hoppa till innehåll