Kontakta oss

Detaljplan för Stora Rör 2:1 med flera

Syfte och bakgrund

Området utgör ett naturligt tillväxtområde inom kommunen med sina goda pendlingsmöjligheter till Borgholm, Färjestaden och Kalmar. Läget invid Rällaskogen och närheten till Kalmarsund utgör goda förutsättningar för nya attraktiva boendemiljöer. I januari 2015 beslutade därför dåvarande Samhällsbyggnadsnämnden att uppdra åt förvaltningen att ta fram ett förslag till detaljplan. Planförslaget har varit på samråd under 2017, på granskning 2021 och på granskning II 2023. Efter granskning II har ny information inkommit som medfört justering av planförslaget. Kommunen bedömer att justeringarna inte är så omfattande i förhållande till planens syfte att planförslaget behöver granskas en tredje gång. Kommunen avser därför att anta planförslaget.

Syftet med detaljplanen är att skapa ett varierat boendeutbud med en flexibel detaljplan där fokus ligger på att skapa ett naturnära boende med inslag av skola, kontor och vård. Utformningen av tillkommande bebyggelse ska vara väl anpassad till områdets karaktär. Planen syftar även till att förbättra trafiksituationen genom utfartssanering och att förbättra cykelförbindelsen mellan Rälla och Stora Rör som en del av Ölandsleden längs väg 136. Planen syftar också till att möjliggöra för lokalt omhändertagande av dagvatten, att bevara en grön spridningskorridor mellan Ljungheden och Rosti samtidigt som områdets natur- och rekreationsvärden beaktas och utvecklas.

Plankarta

Vad händer nu?

Detaljplanen har nu påbörjat den politiska resan mot antagande. Onsdagen den 23 oktober beslutade miljö och byggnadsnämnden att godkänna granskningsutlåtande II som sitt eget och att bedöma att ett genomförande av planen inte medför en betydande påverkan på miljön, hälsan eller hushållning med mark, vatten och andra resurser.

Beslutet att anta detaljplanen för del av Stora Rör 2:1 med flera fastigheter har beretts på kommunstyrelsens sammanträde den 26 november. Om allt går som planerat fattar kommunfullmäktige beslut att anta detaljplanen på sammanträde den 17 februari. Under de tre veckor som det justerade protokollet finns anslaget på kommunens hemsida är kommunfullmäktiges beslut möjligt att överklaga. Vanligtvis justeras ett protokoll cirka en vecka efter sammanträdet och enligt lag skickar kommunen ut information till berörda fastighetsägare om hur beslutet överklagas i en så kallad besvärshänvisning senast dagen efter att det justerade protokollet anslås.

Under rubriken Mer information finns Granskningsutlåtande II som miljö- och byggnadsnämnden godkänt, tillsammans med de utredningar som legat till grund för kommunens arbete med detaljplanen.

Plankartan, planbeskrivningen och miljökonsekvensbeskrivningen som presenteras i listan är underlag till kommande antagandebeslut i kommunfullmäktige den 17 februari.

Illustrationsplan

 

Skip to content