Elda ute
Länsstyrelsen kan i samråd med räddningstjänsten besluta om eldningsförbud när det råder stor risk för brand i skog och mark. Eldningsförbud förekommer vanligtvis under våren och fram till sensommaren. På Länsstyrelsens hemsida finns aktuell information om rådande eldningsförbud i länet, se nedan under Mer information.
Eldning är endast tillåtet av torrt trädgårdsavfall som inte går att kompostera, till exempel kvistar och grenar. Eldning av trädgårdsavfall får bara ske om det inte skapar olägenhet för grannar. Löv och gräsklipp ska du återvinna genom kompostering, antingen hemma på tomten eller genom inlämning på kommunens återvinningscentraler.
Utanför detaljplan är det tillåtet att anordna en valborgsmässoeld eller att elda mindre mängd trädgårdsavfall på den egna tomten.
I kommunkartan kan du se detaljplanelagda områden:
Att elda på allmän plats – Valborgseld
Det är förbjudet att elda trädgårdsavfall inom detaljplan 1 april – 30 september men det är tillåtet om det sker i samband med en allmän sammankomst eller offentlig tillställning, som till exempel valborgsmässofirande. Den allmänna sammankomsten ska ha tillstånd enligt ordningslagen vilket ni söker hos Polisen, se länk under Mer information. Då behöver ni inte söka dispens för eldningen hos kommunen.
Eldning får aldrig ske i strid mot gällande brandföreskrifter eller om räddningstjänsten utfärdat generellt eldningsförbud.
Eget ansvar
När det inte råder eldningsförbud i kommunen är det på eget ansvar att ta beslut om det är lämpligt att elda. Då kan ni ta hjälp av SMHI:s brandriskkartor, se länk under Mer information. De ger en fingervisning om brandrisken, men hänsyn måste tas till väder, vind och andra förhållanden som råder just på platsen där man avser att elda.
Mer information om eldning finns även på Räddningstjänsten Sydosts hemsida.
Tänk på:
- Otillåten eldning av avfall är ett miljöbrott.
- Att slänga trädgårdsavfall i naturen räknas som nedskräpning och ökar risken för spridning av invasiva växter.