Naturvårdsprojekt

Borgholms kommun arbetar aktivt med att förbättra vår naturvård och de ekosystemtjänster naturen ger.

Arbete med naturvård och ekosystemtjänster bidrar till måluppfyllelse av ett flertal av Agenda 2030-målen och Sveriges miljömål.

De Agenda 2030-mål som främst berörs av arbetet är:

  • Hälsa och välbefinnande
  • Rent vatten och sanitet
  • Hållbara städer och samhällen
  • Hållbar konsumtion och produktion
  • Bekämpa klimatförändringar
  • Hav och marina resurser
  • Ekosystem och biologisk mångfald

Av Sveriges miljömål är det främst

  • Ett rikt växt- och djurliv
  • Levande skogar
  • Myllrande våtmarker
  • Levande sjöar och vattendrag
  • God bebyggd miljö
  • Ett rikt odlingslandskap
  • Hållbar stadsutveckling

Ett etappmål för en hållbar stadsutveckling som bidrar till de nationella målen är att senast 2025 ska en majoritet av Sveriges kommuner ta tillvara och integrera stadsgrönska och ekosystemtjänster i urbana miljöer vid planering, byggande och förvaltning i städer och tätorter.

Vi stärker våra ekosystemtjänster

Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som ekosystemen ger människan och som bidrar till vår välfärd och livskvalitet. Ett exempel är att vatten som infiltreras renas innan det kommer ut i Östersjön, vilket minskar övergödningen av havet. Handlingsplanen innehåller en lång rad åtgärder som Borgholms kommun ska arbeta med, vilket exempelvis berör hur skogen sköts, fler åtgärder för pollinerande insekter och att hålla kvar vatten i landskapet.

Borgholms kommun har antagit en handlingsplan för sitt arbete med att bevara och stärka ekosystemtjänster, du hittar den under Mer information längre ner på sidan.

 LONA naturvårdsprojekt

Alla kommuner har ett ansvar för det lokala naturvårdsarbetet i sin kommun, både inom den fysiska planeringen och för genomförande av konkreta åtgärder.

Kommuner och ideella organisationer kan söka pengar till åtgärder Lokala Naturvårdssatsningen (LONA) för att bevara biologisk mångfald eller göra naturen tillgänglig. Vill du initiera ett LONA-projekt? Hör av dig till våra miljösamordnare, du hittar deras kontaktuppgifter längre ner.

Pågående projekt

Sjöstugeskogen

Åtgärder genomförs i Sjöstugeskogen med syfte att skapa mer död ved i området för att höja den biologiska mångfalden. En strandskyddsdispens har erhållits. Träd har markerats ut som ska fällas och placeras ut, högstubbar ska skapas, träd ska ringbarkas för att dö långsamt och träd ska veteraniseras. Dessutom sparas ris, alltså samlingar av mindre grenar, vilket kommer gynna insekter.

Pollinering

I Sverige finns nästan 300 arter av bin, och 2/3 av dessa bygger sina bon i marken. Det är stor brist på blommande ytor och småbiotoper som blottad sand och död ved. Blottad sand i ett soligt och varmt läge krävs för flera bin, en miljö som har blivit allt mer ovanlig och därmed också dessa bin.

Genom att blotta sand ger man bina en möjlighet att kunna bygga sina bon i marken och tillsammans med en ökad flora i området även ge tillgång till föda.

Borgholms kommun är nu med i ett samarbetsprojekt där Länsstyrelsen Kalmar län är projektägare.  Projektets syfte är att skapa småbiotoper i slättbygd. Projektet sträcker sig 2025-2027 med insatser som nyskapande av blottad sand, faunadepåer och blommande ytor. Fler insekter på gårdar gynnar ett mer ekonomiskt hållbart lantbruk genom de indirekta effekter åtgärderna har på ekosystemtjänster, som till exempel pollinering och kontroll av skadegörare.

Ekosystemtjänster

Borgholms kommun arbetar för att stärka ekosystemtjänster på kommunal mark samt öka kunskapen hos tjänstepersoner, förtroendevalda och allmänheten. Detta görs genom utbildningar och genom att informera.

Borgholms kommun har antagit en strategi och handlingsplan för ekosystemtjänster. Målet är att kommunen ska göra åtgärder för att bevara och stärka ekosystemtjänster och biologisk mångfald på kommunal mark. Planering använder sig utav ESTER (EkoSystemTjänstEffektRäkning) som är ett verktyg för att identifiera förekomsten av ekosystemtjänster i ett område som ska bebyggas, samt göra en kvalitativ bedömning av hur en tänkt exploatering påverkar ekosystemtjänsterna. Syftet är att kompensera och stärka ekosystemtjänster på mark som kommunen har rådighet över.