Kontakta oss

Familjen Hiort lämnade Stockholm för Öland och stortrivs

Publicerat 20 juni 2022

För sju år sedan gick flyttlasset från Stockholm. Familjen Hiort skulle testa livet på Öland i ett år.

”Nu har vi bott här i sju år och det är här vi vill stanna. Det känns fortfarande som om vi bor i vår sommarstuga och det är så lyxigt”, säger Anna Victor Hiort.

Anna Victor Hiort bor tillsammans med sin man Viktor Bäckström och deras tre barn i Rälla på mellersta Öland.

”Det jag framförallt fastnat för här på Öland är att folk bryr sig mer om varandra. Allt får ta lite längre tid, man stannar och pratar med varandra i affären och hejar på varandra i bilen. Det är väl så ett samhälle ska vara, säger Anna Victor Hiort.

Hur kom det sig att det blev just Öland?

”Jag var föräldraledig samtidigt som min man var färdig tandläkare och sökte jobb. Vi ville bo på en ö, för det verkade coolt och Öland är smidigt att ta sig till. Det finns en bro och man behöver inte passa tider till en färja. I Rälla hittade vi huset där vi ville vi bo och här finns allt som vi kan önska”, säger Anna Victor Hiort.

Efter föräldraledigheten jobbar Anna Victor Hiort nu som bildlärare i Kalmar.

”Det tar 30 minuter dörr till dörr och det är perfekt. Då lämnar jag jobbet på fastlandet och det är meditativt att åka hem över bron”, berättar Anna Victor Hiort.

Vad är det bästa med att bo på Öland?

”Vi är ute mycket mer nu. Öland har ett så varierande landskap med mycket att upptäcka med vacker natur och spännande historia. Vi har en lådcykel och tycker om att cykla längs vattnet och stanna på olika ställen för picknik. Men vår favoritplats är ändå vår trädgård, säger Anna Victor Hiort och fortsätter:

”En annan fördel är att eftersom husen och tomterna inte är lika dyra här har vi råd att gå ner i arbetstid. Eftersom vi nu inte behöver jobba heltid kan vi göra det vi tycker om även i veckorna och inte bara se fram emot helgen. Alla undersökningar visar ju att det är så viktigt för det psykiska måendet att vistas utomhus, röra på sig och även trädgårdsarbete. Många går in i väggen och jobbar för mycket men det hoppas jag vi ska undvika nu”.

Familjen tycker om att pyssla hemma och de har byggt en liten lada för förvarning och fest men också ett orangeri där de ofta samlas för fika, lunch och middagar. En pizzaugn har det även blivit på tomten.

”Vi bor i ett ganska litet hus men har en stor tomt och ett större gästhus så vi kan ta hit våra vänner”.

Odling är ett av Anna Victor Hiort största intressen och hon driver Instagramsidan 7000 kvadrat där hon fått många följare. Här delar hon med sig av odlingstips och sin resa från storstan till Öland.

”Vi odlar mycket och målet är att bli självförsörjande. Vi äter det vi odlar för säsongen och även barnen älskar att vara med och odla. Jag tror också att de får lite mer respekt för maten genom att följa med i odlingen”.

Vad saknar du från livet i Stockholm?

”Närheten till mina föräldrar. Men när de väl kommer hit är de här en längre tid och ser verkligen hur det är att vara vår familj. Det blir kvalitetstid och en trygghet för barnen att de verkligen lär känna varandra även om man inte har samma möjlighet till barnvakt som om vi bott nära.

Hur är utbudet för barnfamiljen?

”Det finns en massa aktiviteter både för oss barnen. På Öppna förskolan i Borgholm lärde jag känna folk som jag fortfarande umgås med. Våra barn klättrar, spelar bandy, piano och går på dans och kyrkokör. De flesta aktiviteterna är i anslutning till skolan så man behöver inte skjutsa. Kommunen har en idrottsskola där barnen får testa på alla idrotter i hela kommunen och Borgholms Kulturskola är en av de mest aktiva i landet.

Klicka in för fler intervjuer

 
”Bonnpojken” Jens Karlsson gjorde karriär i Hollywood men lugnet, tryggheten och energin på Öland lockade honom t... Läs mer →
I vår serie Nya ölänningar får du lära känna nyinflyttade på ön.... Läs mer →
"Närhet till djur och natur men också kontrasten mellan den aktiva sommaren och lugnet på vintern är det bästa".... Läs mer →
Sommarölänningen Annika Eriksson berättar om livet på ön. ... Läs mer →
Hoppa till innehåll