Kontakta oss
  • Nebyat Haile ser glad ut och ser in i kameran med ett leende. Hon sitter ned bredvid en barnvagn.
  • Nebyat Haile ser glad ut och ser in i kameran med ett leende. Hon sitter ned bredvid en barnvagn.

Nya ölänningar: Nebyat Haile

I vår serie Nya ölänningar får du lära känna nyinflyttade på ön. Nebyat Haile från Eritrea är först ut i vår serie, hon bor i Borgholm sedan tre år. Hon flydde med familjen från krigets Eritrea med sin man Kitane Haile och deras fyra barn Chelsea, Natwaal, Shalom och Milkias 2017. De blev kvar i Sudan i sex månader och sedan kunde endast Nebyat Haile ta sig vidare med yngsta sonen till Italien via Libyen och med båt över Medelhavet.

”Det var hemskt. Vi var rädda hela tiden, men allt gick bra”, berättar Nebyat Haile om resan.

Från Italien kom hon och sonen sedan direkt till Boden där hon mycket snabbt fick uppehållstillstånd och efter några månader fick de flytta till Borgholm. Sedan började den långa kampen att få hit resten av familjen. Det var många papper och dokument som skulle samlas in och godkännas innan resten av familjen kunde komma efter, 2020, tre år efter att de skilts åt.

”Det var många tårar under tiden vi var ifrån varandra, men när vi träffades på Arlanda grät jag nästan ännu mer. Det var så overkligt att få vara tillsammans igen!”, säger Nebyat Haile.

Njuter av livet i Borgholm

Nu har familjen funnit sig tillrätta i Borgholm, hennes man har fått arbete och de har hunnit få ett barn till, lille Adam som föddes i år. De stora barnen tycker mycket om att gå i skola och de njuter alla av lugnet och att det är så välorganiserat här.

Nebyat Haile säger att det är otroligt att hon får sms med påminnelse om tider till mödravården och hälsocentralen. Och att det är så tydligt när bussarna går.

”Det kommer jag aldrig sluta att förvånas över”, tror hon,

”Fast alla svenskar tror att det är normalt, så är det inte det på många andra ställen i världen!”

Sedan hon kom till Sverige har hon lärt sig svenska, läst på Komvux och arbetat inom äldreomsorgen.

”Jag vill gärna läsa klart grundskolan, för jag kunde inte göra det i Eritrea. Och jag vill glädjas åt att mina barn här får välja vad de vill studera och vad de vill arbeta med. Vi ska inte bestämma det åt dem, utan den friheten är så vacker att ha.”

Klicka in för fler personporträtt

 
Familjen Hiort lämnade Stockholm för Öland och stortrivs.... Läs mer →
”Bonnpojken” Jens Karlsson gjorde karriär i Hollywood men lugnet, tryggheten och energin på Öland lockade honom t... Läs mer →
"Närhet till djur och natur men också kontrasten mellan den aktiva sommaren och lugnet på vintern är det bästa".... Läs mer →
Sommarölänningen Annika Eriksson berättar om livet på ön. ... Läs mer →
Skip to content