Borgholms kommun i landets toppskikt när det gäller livsmedelsförsörjning
Publicerat 13 januari 2025Hur klarar kommunen matförsörjningen i ett krisläge? Det har vi tagit hjälp av Hushållningssällskapet för att utreda. Resultatet av undersökningen visar att lantbruket i Borgholms kommun producerar fem gånger så mycket livsmedel som befolkningen och djuren förbrukar.
Borgholms kommun ligger i landets toppskikt när det gäller livsmedelsförsörjning och har den högsta försörjningsbalansen i länet enligt Hushållningssällskapets undersökning. Mycket mat produceras här och Borgholms kommun och Öland har också en stor betydelse för hela landets livsmedelsförsörjning.
”Vi visste att vi låg bra till men här har vi fått bekräftat att vi är oerhört stora matproducenter. Det är fantastiskt att det produceras så mycket mat i vår kommun. När det gäller krisberedskap är det också en styrka för oss inte minst nu i oroliga tider”, säger kommunstyrelsens ordförande Ilko Corkovic och skickar en stor eloge till alla som arbetar inom lantbruksnäringen:
”Lantbruket och de gröna näringarna är oerhört viktiga för kommunens tillväxt och utveckling. Resultatet i undersökningen är ett styrkebesked och bekräftar hur viktigt lantbruket är för vår kommun men också för landets livsmedelsförsörjning. Lantbruket är viktigt ur fler perspektiv – här görs också stora investeringar och det anställs många”.
Viktigt för att stärka beredskapen
Resultatet i undersökningen har även presenterats på en branschträff för lantbruksföretagare i höstas. Försörjningsbalansen är ett viktigt instrument för att stärka beredskapen enligt Caroline Eriksson, ordförande för LRF i Borgholms kommun.
”Undersökningen visar på Borgholms betydelse för den svenska livsmedelsproduktionen både i ett lokalt och nationellt perspektiv. Framför allt producerar vi högvärdiga livsmedel som mjölk och kött och nyttjar vår mark i kommunen i hög grad till något så livsnödvändigt som matproduktion. Lantbrukarna i kommunen är duktiga och frågan om livsmedelsproduktion får aldrig tas för given. Vi bör producera så mycket mat vi kan i Sverige för att trygga vår egen försörjning”, säger Caroline Eriksson.
52 kommuner i landet har beställt undersökningen från Hushållningssällskapet. Undersökningen ger insikter om den lokala livsmedelsproduktionen och konsumtion för att underlätta krisberedskap och näringslivsutveckling. Omvärldsläget har ökat fokus på Sveriges självförsörjning vid en större katastrof och det var en av anledningarna till att Borgholms kommun valde att beställa undersökningen.
Borgholms kommun är superförsörjande
Statistiken från Hushållningssällskapet visar att i 30 av landets 290 kommuner produceras inte mer mat än vad som skulle räcka till de egna invånarna i en vecka. Det är framför allt i de 15 kommuner som ligger runt Stockholm och Göteborg, där åkermark ofta exploateras för bostäder, som försörjningen är låg.
20 av landets kommuner är vad Hushållningssällskapet kallar för ”superförsörjande” och där produceras mer än fem gånger mer än vad som konsumeras i form av livsmedel. Bland dem syns Borgholms kommun.
”Försörjningsbalansen innebär att vi har räknat på vad som produceras och vad som konsumeras samt hur mycket som används till djur och människor. Det är inte många kommuner som producerar så mycket mat som Borgholms kommun”, säger Pernilla Sjögren, miljörådgivare på Hushållningssällskapet.
Undersökningen ska vara ett stöd för kommunen och ge en större förståelse för livsmedelsproduktion.
”Det är exempelvis viktigt när det gäller vattenfrågan att ha med i beräkningarna att det ska räcka även till lantbruket och det är Borgholms kommun också duktiga på och har med i sin planering. Undersökningen ska också visa vad man ska bevara och vad som behöver göras bättre och vilka risker som finns. En risk som vi ser både på Öland men också i hela landet är att proteinfoder importeras och det är något vi behöver bli bättre på. När det gäller Öland är också transporten över Ölandsbron viktig”, säger Pernilla Sjögren.