Utskriftsdatum: 28 July 2021

Skräpplockardagarna

26 februari 2021

Borgholms kommun deltar i Skräpplockardagarna 2021!

Skräpplockardagarna är Håll Sverige Rents kampanj där barn och unga lär sig om nedskräpning och plockar skräp tillsammans, men där även allmänheten är välkommen att engagera sig och delta!

Hur gör jag?

Du kan anmäla ett lag på Håll Sverige Rents hemsida, länk hittar du längre ner på sidan under Mer information. Du är välkommen att att hämta påsar och plasthandskar i servicecenter på Stadshuset samt på Företagshuset i Löttorp.

Sista anmälningsdag är 31 maj!

Om jag plockar skräp, vad ska jag göra med det?

Sortera och återvinn gärna förpackningar av papper, glas, metall och plast. Det material som inte går att sortera kan ni lägga i era sopkärl för brännbart avfall.

Om ni får mycket avfall som inte får plats i ordinarie kärl kan ni placera det bredvid era befintliga kärl så hämtar Borgholm Energi det vid ordinarie tömning, dock tillkommer en kostnad på 72 kronor. Det går dock bra att lägga en extra soppåse uppe på locket på sopkärlet vid enstaka tillfällen, utan att det tillför någon extra kostnad.

Skulle ni hitta farligt avfall eller skrymmande avfall som ni inte kan ta med er ber vi er kontakta Borgholm Energis kundcenter på telefonnummer 0485 – 88 300 alternativt via e-post:  info@borgholmenergi.se

Förskolor och skolor deltar

Förra året deltog hela 220 kommuner i kampanjen och över 600 000 barn och unga runtom i hela landet. Förskolor och skolor anmäler sig och får då påsar och säckar att samla skräpet i. Skolorna får också del av pedagogiskt material att använda i skolan och barnen får ett diplom.

Skräpplockardagarna pågår när det passar verksamheterna, någon gång mellan mars och maj.

Varför ska barn plocka skräp?

  • Hos barn skapas medvetenhet och engagemang, vilket leder till ändrade attityder och beteenden.
  • Nedskräpning är en fråga som har stor möjlighet att väcka barnens engagemang för hållbar miljö och hållbar utveckling.
  • Genom att delta märker de att de kan göra skillnad – som faktiskt syns!
  • Det handlar inte om att plocka skräp för att städa – utan som en pedagogisk aktivitet där barn lär sig om skräp och att inte skräpa ner.
Hoppa till innehåll