Kontakta oss

Familjehem

Ge ett barn trygghet

Att vara familjehem innebär att man tar emot ett barn eller ungdom i sin familj. Familjehemmet ska sträva efter att ge barnet god omvårdnad, vardagsrutiner, familjegemenskap och trygghet.

Som familjehem har ni en mycket viktig uppgift att fylla. Ni är utvalda för just det barnet eller unga person som placeras hos er. Familjehem kan självklart se olika ut eftersom alla människor är olika och har olika behov. Det viktiga som familjehem är att man har en stabil situation och ett stort hjärta. I många fall blir ni som familjehem barnets chans till ett nytt liv och ofta leder familjehemsuppdraget till en livslång relation med barnet.

För att veta mer om hur det kan vara att vara familjehem, ring gärna kommunens familjehemssekreterare. Du kan dessutom besöka hemsidan ”Min insats” för att ta del av andra familjers berättelser om att vara familjehem. Se längre ner på sidan under mer information,

Vill du finnas där för ett barn eller en ungdom? Ansök om att bli familjehem redan idag!

Hör av dig till vår expedition på telefon 0485-880 85 för att komma i kontakt med oss familjehemssekreterare. Vi träffar er gärna och berättar om vad det innebär att vara familjehem eller kontaktfamilj. Vi erbjuder kontinuerlig handledning och stöttning under uppdraget och är måna om att våra familjehem får den kunskap och trygghet som de behöver. Tveka inte att höra av er om ni har några funderingar, vi ser fram emot samtalet.

Just nu söker Borgholms kommun olika familjer för olika uppdrag. Du kan vara ensamstående, sambo, särbo eller gift alla familjekonstellationer behövs. Om du har intresse, engagemang och tid så kan din familj vara med och göra skillnad för ett barn i kommunen.

Ett hem att växa i

Är du intresserad av att bli familjehem eller har pågående uppdrag så finns möjligheten att delta i familjehemsutbildningen ”Ett hem att växa i”. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen och innehåller både teoretiska och praktiska avsnitt med möjlighet till diskussion och reflektion. Målsättningen är att alla som blir familjehem i Sverige ska ha likvärdig utbildning så att alla placerade barn och ungdomar får en så god vård och omsorg som möjligt. Utbildningen är 8 träffar och kostnadsfri.

Man behöver inte ha bestämt sig för att vara familjehem för att gå utbildningen, det räcker att bara vara nyfiken!

Kontaktperson/kontaktfamilj

Det kan finnas flera orsaker till att en familj beviljas en kontaktperson/kontaktfamilj. Orsaken kan i själva verket vara att föräldrarna behöver avlastning eller att barnet / ungdomen behöver ytterligare vuxenkontakter. Syftet kan vara att stärka självkänslan, bryta isolering eller finna alternativa fritidsaktiviteter.

Att vara kontaktfamilj innebär att man som familj är ett regelbundet stöd för ett barn eller en ungdom. En kontaktfamilj tar emot ett barn eller en ungdom i sitt hem, oftast 1-2 helger per månad.  Kontaktpersoner eller kontaktfamiljer blir alltid utredda innan individ- och familjeomsorgen lämnar medgivande eller beslut till ett uppdrag.

Gör gärna testet för att se om just din familj passar att ta emot ett barn som familjehem!

 

 

Skip to content